Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Θεσσαλονίκη: Οι πυρκαγιές πριν από το 1917 – Κι όμως, υπήρξαν και καταστροφικότερες!

Από: http://www.pontos-news.gr/

Η πυρκαγιά του 1917 αδιαμφισβήτητα σημάδεψε την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Εκατό χρόνια μετά, ό,τι σχετικό αναδεικνύεται ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στους Θεσσαλονικείς. Όλοι κάτι γνωρίζουν –έστω κάτι έχουν ακούσει– για τη μεγάλη πυρκαγιά. Ήταν όντως η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της πόλης; Ίσως πιο λίγοι θα

έχουν ακούσει πως στο πιο μακρινό 1856, 230 βαρέλια μπαρούτι, που είχε αποθηκεύσει στο σπίτι του ένας έμπορος από τη Χίο, έγιναν η αιτία να ανατιναχθεί η περιοχή στα σημερινά δημοφιλή Λαδάδικα.

Κι ακόμα λιγότεροι θα γνωρίζουν ότι τη διετία 1910-11 στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά μέσο όρο σημειώνονταν έξι πυρκαγιές κάθε μήνα, περισσότερες από μία την εβδομάδα!

Κι αν σχεδόν οι πάντες ξέρουν ότι ο Ερνέστ Εμπράρ εκπόνησε τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης το 1917, πολύ λιγότεροι έχουν ακούσει για τον Μωυσή Μορπούργο, τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε ώστε δύο μήνες μετά την πυρκαγιά να καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 4 εκατ. χρυσών λιρών στα θύματά της που είχαν προνοήσει να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους. Βεβαίως, αν δεν ήταν πολλοί εκείνοι που είχαν προνοήσει ή αν οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αντεπεξέρχονταν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους, η ανοικοδόμηση της πόλης θα ήταν πρακτικά αδύνατη.

Συνέχεια στην πηγή.....

Αναγνώστες