Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η οικολογική μόδα κατακτά τις πασαρέλες!



ΑΠΟ: http://www.openscience.gr/el/news/%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CF%8C%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%82!

Κορυφαίοι σχεδιαστές, όπως η Stella McCartney, χρησιμοποιούν υφάσματα και αξεσουάρ από οργανικά ή ανακυκλωμένα υλικά


Σημείο των καιρών ή ανάγκη για στροφή σε οικολογικά υλικά; Όποια κι αν είναι η αιτία, τα υφάσματα που είναι φτιαγμένα από οργανικές πρώτες ύλες αποτελούν πλέον την τελευταία λέξη της μόδας και βρίσκονται στο επίκεντρο των συλλογών γνωστών οίκων, σχεδιαστών και καταστημάτων, από τα H&M μέχρι τη Stella McCartney, την κόρη του γνωστού «σκαθαριού». Για να γιορτάσει μάλιστα την Ημέρα της Γης, η γνωστή αλυσίδα H&M προώθησε μια συλλογή φτιαγμένη μερικώς από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.
Η οικολογική συλλογή της Stella McCartney περιλαμβάνει τα συνηθισμένα της κομμάτια, αλλά και νέα σχέδια, τα οποία η ίδια περιγράφει σαν «100% οργανικά, ανανεώσιμα, και ηθικά» - είναι ίσως η πρώτη φορά που μια επιφανής σχεδιάστρια χρησιμοποιεί εκτενώς τα οργανικά υλικά.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Sustainable Technology Education Project ορίζει την οικολογική μόδα (eco-fashion) σαν μια συλλογή από ρούχα που λαμβάνουν υπόψιν τους το περιβάλλον, την υγεία των καταναλωτών και τις συνθήκες εργασίας όσων τα δημιουργούν. Τα ρούχα και τα αξεσουάρ της οικολογικής μόδας είναι φτιαγμένα από πρωτογενή οργανικά υλικά ή από ανακυκλωμένα, όπως πλαστικά ή μεταλλικά μπουκάλια, ενώ στη διακόσμησή τους δε χρησιμοποιούνται βλαβερές χρωστικές ουσίες και φτιάχνονται από εργαζόμενους που αμείβονται αξιοπρεπώς. Από την πλευρά του περιβάλλοντος, τα υφάσματα από τα οποία είναι φτιαγμένα τα ρούχα μας ενσωματώνουν μια σειρά από κινδύνους, όπως τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές και τα οποία είναι βλαβερά για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και μπορεί να μολύνουν άλλα προϊόντα ή τροφές που καταναλώνουμε, τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση ή το χρωματισμό τους, αλλά και το χώρο που καταλαμβάνουν τα μεταχειρισμένα ρούχα στους χώρους αποκομιδής.








Αναγνώστες